L’increment de la delinqüència al Garraf no prové de Ribes

política
La regidoria de Governació desmenteix algunes interpretacions de les dades facilitades per Interior

Ateses les informacions que han anat apareixent en diversos mitjans sobre el pes específic de Ribes en la dinàmica delictiva a la comarca, especialment pel que fa a robatoris amb violència i similars, El Cancell s’ha adreçat a la regidoria de Governació i li ha plantejat tres preguntes. Les respostes demostren que el pes de Ribes en la delinqüència comarcal és nul i que, en qualsevol cas, sí que es detecta una gran activitat policial d’ofici. En canvi, a diferència del que va manifestar el secretari d’Interior, sí que hi ha mostres clares de delinqüència a Sitges. Vegeu a continuació les preguntes i les respostes:
El Cancell – Us agrairem que ens digueu la vostra opinió sobre les declaracions del secretari d’Estat d’Interior en què afirmava que Ribes és un dels municipis on més impacte ha tingut l’increment de violència al Garraf que hi ha hagut en el darrer any.
Governació – Fa uns dies, i per contrastar una informació apareguda en un diari de la comarca, es va recabar informació de la Guardia Civil amb la mateixa Comandància. El resultat de la consulta és el de ZERO robatoris a l’interior d’habitatges amb violència a Sant Pere de Ribes; per contra, a Sitges sí que n’hi ha hagut tres (i que han tingut una certa difusió mediàtica que hem pogut comprovar tots plegats). Tanmateix, la notícia parla d’un lleuger increment de la delinqüència, i no pas d’un increment de la violència.
El Cancell – Compartiu amb el regidor competent en la matèria a Vilanova, Salvador Becerra, que la tendència és a la baixa i que l’augment és atribuïble precisament a municipis com Ribes?
Governació – En absolut. Si bé és veritat que ha augmentat el nombre de diligències practicades per la policia local de Sant Pere de Ribes, però aquesta dada no és atribuïble a un increment de la delinqüència, sinó a una major actuació d’ofici i trasllat de les actuacions dutes a terme a l’autoritat judicial, per detecció de fets presumptament constitutius d’il·licits penals.
De fet, ha baixat molt considerablement el nombre de robatoris a l’interior de vehicles, robatoris i furt d’ús vehicles a motor, i la recuperació dels mateixos; també hi ha descens de les denúncies per furt mitjançant estrebada, així com dels furts per oblit de les víctimes; en resum, un descens dels fets delictius que més alarma social acostumen a generar, en circumstàncies normals.
El Cancell – Quin ha estat el paper de l’Ajuntament de Ribes en la davallada que la delinqüència ha tingut entre maig i setembre?
Amb la incorporació de quatre membres de reforç a l’estiu, s’ha pogut abastar un major àmbit territorial, i s’ha pogut patrullar d’una forma més proactiva. De la mateixa forma, amb l’increment del nombre d’agents de la Guardia Civil s’ha pogut col·laborar de forma més assídua, amb intercanvi d’informacions, i amb una distribució de les tasques més adequada, perquè, quan un cos no ha pogut atendre un servei, se’n ha ocupat l’altre i viceversa.