El Ger reivindica El Local com a símbol

política
L’entitat ofereix la seva visió de la història d’aquest espai emblemàtic i revela que ha iniciat gestions per protegir-lo

El programa de l’Onze de Setembre del Ger revela que l’entitat del carrer del Pi ha iniciat tràmits davant el conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, per evitar que El Local de la plaça de l’Església sigui enderrocat per construir-hi el nou centre de salut. A l’entendre dels impulsors de la iniciativa, la demolició fóra una “barbaritat contra la memòria democràtica”. La publicació dedica un ampli reportatge a aquest emblemàtic espai. Amb el títol Volem passar el full de la història però no el volem passar en blanc, Joan Garriga, que compta amb la col·laboració de l’historiador Josep-Lluís Palacios, ofereix una prolixa versió dels fets que van ocórrer a Ribes durant els anys 20, 30 i 40, sempre en relació amb la Societat d’Agricultors i Obrers, l’associació que va construir El Local.
El treball inclou referències biogràfiques a represaliats pel franquisme i una llista de ciutadans afusellats al camp de la Bota de Barcelona. També s’hi donen detalls de la inauguració de l’equipament que s’hi va construir l’any 1985 i s’hi manifesta indignació perquè, a l’entendre de l’autor del treball, l’Ajuntament ha deixat l’espai en abandó “igual que feren les autoritats franquistes” .
El programa del Ger també inclou una reflexió sobre la situació nacional i sobre la mobilització en defensa del Montgròs. En aquest cas, l’escrit exposa les intencions amb què es va iniciar la mobilització i s’explica que la situació ha empitjorat. Segons afirma el text, potser no s’ha sabut fer les coses “com calia”. A pesar d’aquesta consideració, els autors anuncien que “aquest No-Saber-fer, que alegra a alguns i justifica a d’altres” no avala que s’hagi de foradar el Montgròs, raó per la qual pensen que cal trobar la manera de continuar lluitant.