Can Puig es gestionarà autònomament

Societat
L’IES de Ribes s’incorpora a una estratègia experimental del Departament d’Educació

El Departament d’Educació i Universitats de la Generalitat de Catalunya ha incorporat Can Puig al grup de 139 centres que es gestionaran d’acord amb el Projecte d’Autonomia de Centres (PAC). El PAC és una estratègia que el Departament d’Educació i Universitats va posar en marxa el curs 2005-2006 per millorar la qualitat del servei educatiu que presten les escoles públiques, amb l’objectiu de reduir el fracàs escolar, millorar el rendiment general de l’alumnat i afavorir la cohesió social. L’autonomia de centres es recollia en el Pacte Nacional per a l’Educació com a estratègia per millorar la qualitat del servei educatiu.
Segons informa el mateix Departament, l’experiència comporta per als centres participants una assumpció de responsabilitats més amplia i el desenvolupament de l’autonomia organitzativa, pedagògica i de gestió de recursos. Aquests centres poden disposar a partir del seu projecte de nous marges en la presa de decisions perquè puguin, des d’un model organitzatiu propi, fixar i gestionar els objectius singulars del centre educatiu, la forma d’assolir-los i els recursos adients. En els pròxims dos anys hi destinaran 23,3 milions d’euros.
D’altra banda, la iniciativa pretén donar més poder de decisió a cada centre per emprendre projectes que afavoreixin la millora del servei educatiu que presten i, per tant, el PAC pren una forma diferent en cada escola o institut en funció de les seves necessitats específiques i el seu entorn. El Departament no estableix un model d’autonomia de centre, sinó que intenta donar una resposta singularitzada a cada centre. Entre algunes possibilitats que s’estan plantejant hi ha la definició d’una part de la plantilla, l’estabilitat d’alguns llocs de treball durant la durada del projecte, un major marge per contractar serveis externs, etc.