Presenten un llibre sobre el ball de diables

Cultura
Se centra en les colles centenàries i les de llarga trajectòria, com la de Ribes

El proper 24 d’agost, a les 8 del vespre, al Racó de la Carretillada de la vila de l’Arboç tindrà lloc la presentació del llibre ‘Foc en dansa, els balls de diables tradicionals del Penedès i el Camp de Tarragona’ de Ramon Vallverdú Albornà.
En aquest llibre en Ramon Vallverdú, professor d’Educació Física de l’IES Can Puig i membre del Ball de Diables de l’Arboç, recull aspectes de la història, indumentària, evolució dels balls parlats i els versos, la música… d’una desena de Balls de Diables del Penedès i el Camp de Tarragona. Entre les colles analitzades hi són les que integren la Coordinadora de Colles Centenàries (l’Arboç, el Vendrell, Tarragona, Torredembarra, la Riera de Gaià, Vilanova, Sitges, Vilafranca i Sant Quintí de Mediona) i el Ball de Diables de Ribes, que tot i no formar part de les anomenades colles centenàries sí que participa dels elements tradicionals característics de la resta de colles analitzades.
L’origen del llibre el trobem el 2003, quan Ramon Vallverdú va guanyar la segona edició del Premi Rafael Tudó convocat per l’Esbart Català de Dansaires amb un estudi que duia el mateix nom. A partir d’aquell primer estudi, els darrers anys han servit per ampliar el nombre de colles analitzades, així com per actualitzar les informacions.
A l’acte de presentació del llibre s’hi esperen algunes de les patums del món de la cultura popular, com ara l’ex-conseller en Cap i membre del Ball de Diables de Torredembarra, Josep Bargalló; Salvador Palomar, fundador de Carrutxa, i també membres de totes les colles motiu d’anàlisi.