Miquel-Muç Vall renuncia a encapçalar la llista d’UM9

política
Coincidint amb les eleccions deixarà els càrrecs institucionals després de 12 anys de dedicació

El portaveu del grup municipal d’UM9 a l’Ajuntament, Miquel-Muç Vall, ha decidit no presentar-se a les eleccions de 2007. Segons ha manifestat aquesta tarda en una roda de premsa, tant el president de la formació, Ramon Moragues, com els membres de la Permanent del partit estan al cas de la decisió i treballen en l’alternativa. Muç ha apuntat que en els pròxims dies es portarà a terme una assemblea de la qual “sortiran elements clarificadors”. Miquel-Muç Vall, que continuarà com a portaveu del grup municipal fins a les eleccions, ha explicat que la decisió de renunciar ha estat molt meditada. Segons ha afirmat, “la vida pública ha de tenir uns limits”. En aquest sentit ha recordat que ja porta 12 anys com a regidor i 25 fent política. Tot i la decisió anunciada, ha explicat que continuarà donant tot el suport que calgui a la seva formació, UM9.

Durant la compareixença, Muç ha aprofitat per reflexionar sobre la política en general i la de Ribes en particular. Al seu entendre, UM9 ha tingut encerts i errors, però en qualsevol cas no es pot entendre la realitat ribetana des de l’adveniment de la democràcia sense l’aportació del col·lectiu i ha posat com a exemples l’esforç de transformació de les Roquetes o les polítiques innovadores en matèries com formació i treball. Per a l’encara regidor, la política local és enormement absorvent i comporta tant la proximitat als ciutadans com un alt grau de compromís i dedicació. Muç s’ha lamentat de factors que en els darrers anys han portat a la despersonalització. En el cas de Ribes, ha citat el creixement. A nivell més general s’ha queixat de l’ús de tècniques de màrqueting polític. Per a ell, han de comptar més les persones que les organitzacions i els projectes polítics no han de quedar en segon terme darrere la parafernàlia dels partits. També ha denunciat una manera de fer política que busca rendiments ràpids. “Treballar a curt termini és fatal quan s’ha de planificar un municipi o un país” ha dit. Com a exemple d’aquest deteriorament de la vida política ha posat els plens: segons ell, el debat polític n’ha quedat aparcat; “es vota i ja està”. Quant a la situació política actual, la veu complicada després de 2 majories absolutes i la imposició d’un model territorial, l’EMD, que segons ell pot tenir “conseqüències imprevisibles”. La principal víctima de la situació actual és Ribes: “com a nucli ha perdut pes institucional, administratiu i polític; en certa mesura se sent abandonat”. En la seva opinió, aquest abandonament és tangible tant a nivel pressupostari com de dinamització de la vida comercial. Per a Muç no és bo que el govern Blanco continuï tot i que reconeix que l’alternativa difícilment pot aportar-la un sol partit: “segurament passa per una conjunció de forces” ha conclòs.

En la seva intervenció, el fins ara líder d’UM9, ha volgut contraposar la seva continuïtat com a portaveu fins a les eleccions a les renúncies a mitja legislatura que alguns polítics fan “per estratègia política”. També ha reflexionat sobre el canvi que han d’experimentar formacions com la seva davant un poble que també està canviant. Preguntat sobre els elements més satisfactoris de l’experiència política ha volgut recordar-ne tant de l’etapa de govern com d’oposició. Així, del seu pas pel govern (1995-1999) ha recordat que “foren anys complexos” però que van servir per treballar en la modernització de l’ajuntament per fer-lo més útil al municipi. Ha posat com a exemple l’organització del govern en àrees transversals per garantir millor l’atenció de la ciutadania. Ha recordat que aquest canvi, ben implantat avui en altres municipis, va quedar estancat a Ribes amb l’arribada de Blanco. De l’etapa d’oposició ha recordat que s’ha volgut ser contundent però evitar en tot moment la crispació. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut d’haver contribuït a millorar el clima polític. També ha recordat l’interès de la formació per la participació i la necessitat de copsar el que pensa la societat: “Els models de participació no es poden basar, només, en les eleccions”.

Entre els elements positius del seu pas per la política, Muç també ha volgut destacar l’aprenentatge personal. Ha recordat que ha estat en contacte amb estaments molt diversos de l’administració local, cosa que li ha permès aprendre molt. Sobre l’aprenentatge que suposen les derrotes ha estat molt clar: “la gent t’ha col·locat aquí; això no vol dir que t’hagis de quedar parat: vol dir que és des d’aquí des d’on has de treballar”. Muç, que al govern havia estat regidor d’ensenyament, promocio econòmica, serveis socials i cap de l’àrea de serveis personals, però que ha passat la major part de temps a l’oposició, ha ironitzat sobre l’eròtica del poder: “jo d’eròtica no n’hi he vist gens, però d’hores i de reunions, moltes” ha dit. Finament ha recordat que el seu accés al món polític no va ser de partit ni tampoc per vocació professional. “Vaig arribar-hi des d’un vessant social i associatiu”. En Muç ho deixa, però puntualitza: “En cap cas no abandono la política entesa com a opinió i participació en els afers públics; el que faré és deixar els càrrecs institucionals.”.