El Local: d’espai emblemàtic a dependència insana

política
Despareix una de les dues grans infraestructures culturals públiques impulsades per UM9 al poble

Les dues principals infraestructures culturals del poble foren obra dels governs d’UM9: el centre cultural El Local i la biblioteca Manuel de Pedrolo. Mentre que la biblioteca, inaugurada l’any 1999, és avui el principal motor sociocultural del municipi i compta amb l’aclamació indiscutida de la pràctica totalitat de la ciutadania, el Local, també conegut com a “Local dels pagesos”, és una dependència malalta, amb goteres al sostre, problemes de filtracions, lavabos insalubres i deficiències vàries.

Inaugurat l’any 1985, l’edifici va ser polèmic des del primer moment. Fins a la guerra, el solar havia estat ocupat per un edifici construït per l’Agrupació d’Agricultors Obrers, una entitat vinculada als pagesos d’esquerra del municipi. Amb l’adveniment del franquisme, alguns dels seus dirigents, més o menys compromesos amb la república, van ser represaliats. L’edifici va ser incautat i tingué diversos usos. Finalment anà en terra per decisió consistorial. A la dècada dels 70 l’esplanaren i l’ompliren de soldó: esdevingué El Campillo, un improvisat camp de futbol sala on el jovent del poble passava memorables vespres d’estiu. El govern d’UM9 decidí construir-hi el centre cultural El Local al començament dels anys 80. Per fer-ho buscà la complicitat de part dels antics dirigents i dels seus descendents. Una altra part dels antics socis, en canvi, va oposar-se radicalment al projecte. Es va arribar a reconstituir l’associació -que fins i tot muntava envelat per la festa major- i alguns van anar als tribunals. La polèmica donà vida política al poble durant anys.

A pesar de les dificultats, el projecte municipal va quallar i l’any 1985 s’inaugurava l’espai amb l’actuació d’una de les figures del pop català del moment. De bon començament va haver-hi problemes en l’acústica i en el funcionament dels lavabos a pesar que l’obra havia tingut cert reconeixement arquitectònic. Les entitats del poble en feren un ús bastant intensiu si bé les dificultats tècniques pròpies de l’espai provocaven gran frustració. En aquell temps, el poble estava canviant i l’Ajuntament impulsava la creació d’espais privats com la Nau del Ger. Mica en mica l’espai va entrar en un estat d’abandonament que es va accelerar durant la dècada dels 90. A pesar dels compromisos dels successius governs d’UM9 i el PSC per arreglar-lo, no s’hi va fer res.

La decisió de tirar-lo en terra es presenta altre cop polèmica tot i que l’ús sanitari és, a ulls de molta gent, una de les poques sortides dignes per a un espai que de bon començament va ser concebut amb l’objectiu de millorar les condicions de vida dels més desafavorits. Tanmateix, a ningú se li escapa que, biblioteca a banda, es perd l’únic espai cultural de titularitat pública dedicat a acollir actes que puguin anar més enllà de la xerradeta, l’exposició i el vernissage.

Moments de la història de “El Local”.