Fi de Carnaval i inici de la Quaresma

Societat
Els via-crucis substitueixen les rues i les comparses

Dimecres de Cendra: avui s’ha acabat el Carnestoltes amb l’enterro de la sardina, programat per a aquesta tarda. Ahir van tenir lloc les comparses amb un gran èxit de participació: multitud de criatures van participar en les diverses colles infantils i també hi va haver nombrosa concurrència adulta. La festa es va acabar a l’entitat Ger. El Carnestoltes deixa el calendari festiu i dóna pas a un període menys carnal i més espiritual: la Quaresma. Avui a les 8 i a les 18 h, en el transcurs de la missa diària, el rector ha imposat la cendra després de l’homilia. La imposició de la cendra consisteix a marcar una creu al cap dels fidels amb cendra i recordar-los que són pols i que es convertiran en pols. La cendra, element purificador utilitzat atàvicament per a l’elaboració de lleixius i altres productes de neteja propis de l’aixovar tradicional, és utilitzat en el ritus com a símbol de conversió interior. D’altra banda, avui és dia de dejuni i abstinència i tots els divendres fins rams seran d’abstinència. Abstinència vol dir que no es pot tastar carn, mentre que dejuni vol dir que no s’ha de menjar gaire. Així mateix, cada divendres i cada diumenge després del rosari hi haurà via-crucis a l’interior de l’església tal com és típic al nostre poble. El dia 26 de març tindrà lloc el via-crucis comarcal a l’ermita del Vinyet, patrona de les parròquies del Garraf.