Arreglar goteres

Opinió
L’actuació municipal en matèria de patrimoni cultural és manifestament insuficient

Que s’avanci en la restauració de les voltes de l’Església Vella és una bona notícia. Que per primera vegada en molts anys s’actuï de manera ambiciosa a Sant Pau encara ho és més. Ara bé, les dues notícies destaquen perquè l’actuació municipal en l’àmbit del patrimoni cultural ha estat precària durant decennis. Certament que s’han fet actuacions importants en llocs com l’Escorxador o la Casa de Terme amb fórmules tan vàlides com econòmiques, però el patrimoni cultural i arquitectònic del poble té en l’Església Vella, Sant Pau i el Castell els tres edificis emblemàtics i s’hi ha actuat ben poc des de l’Ajuntament.

D’altra banda, patrimoni cultural no és només allò que figura en un catàleg per mèrits artístics sinó allò que el poble considera valuós perquè a banda del seu mèrit objectiu té una càrrega simbòlica i social considerable. És per això que les dues intervencions aprovades per l’Ajuntament no fan altra cosa que evidenciar l’absència de polítiques en aquest camp. Tapar goteres és important, però alegrar-se’n més del compte és caure en el parany més pervers de la democràcia: veure convertit el mínim requisit en la màxima aspiració.