El Pla costaner castiga Ribes

Medi natural
La ràpida urbanització de la part ribetana dels Colls, propiciada pels governs del PSC i UM9, és un parèntesi de ciment en l’àrea protegida

L’ambiciós Pla costaner, aprovat pel Govern de la Generalitat, estableix una àrea de protecció ecològica i ambiental als Colls. Aquesta àrea (mapa) comença a Terramar, en terme de Sitges, i arriba fins a Sant Cristòfol, que és a Vilanova. Entremig hi ha una zona sense protegir: la part ribetana dels Colls.

En terme de Ribes, el pla del Govern només protegeix una petita llenca de terra interior entre l’Autòdrom i la Mata. La raó és que el document estableix com a “sòl no urbanitzable costaner” les zones que fins al moment eren “sòl no urbanitzable” o bé “sòl urbanitzable no delimitat”, és a dir, que no té encara programada la urbanització. Com que la zona ribetana dels Colls va ser la primera del conjunt a ser urbanitzada, a pesar dels escarafalls de gran part de la ciutadania, ara ha resultat exclosa del Pla.

La polèmica entorn a la urbanització dels Colls va començar a Ribes quan encara governava UM9 i va continuar durant el govern del PSC. Tot i que UM9 i PSC van ser les dues forces més relacionades amb la urbanització d’aquella part del territori, d’altres no van tenir un paper gens coherent.

Fa un parell d’anys, els col·lectius oposats a la urbanització van ser condemnats a pagar els costos judicials d’un dels seus recursos, en una sentència severíssima. En contrast, els Ajuntaments van començar a adoptar mesures protectores, sobre les quals reflexionava Ignasi Puig Ventosa en un article d’opinió.

Quant a les zones protegides, el Pla aprovat pel Govern és ecològicament prometedor: a banda de reconèixer els valors paisatgístics, estableix mesures clares que serviran perquè Sitges i Vilanova disfrutin d’un paratge que Ribes ja ha perdut. Es dóna la circumstància morbosa que TV3 va utilitzar imatges de Ribes per il·lustrar l’aprovació del Pla.