Adéu a les orenetes

Opinió
La presència de les Darderes a Ribes és part del nostre paisatge.

Diuen que se’n van les monges de l’Hospital, que alguns anomenen “les orenetes” a causa del seu hàbit negre i blanc. Sembla que no les tornarem a veure feinejant al voltant de l’edifici de Font i Gumà, ni atrafegades pel carrer. Ben segur que on vagin faran molta feina, però la feina feta a Ribes no s’esborra fàcilment: han estat cent anys de tenir cura de la gent gran i de la salut de molta gent del poble. Expliquen els vells que el seu treball no es va interrompre ni durant el període de persecució religiosa de 1936-1939, tan gran com era el respecte que tothom els tenia. Les monges de l’Hospital són part constitutiva de l’imaginari de la nostra comunitat. A més, són una mostra fefaent del caràcter radicalment positiu que el treball d’un ordre religiós pot suposar per a un poble. En un temps on tot el que té a veure amb la presència eclesial és mal vist des dels mèdia, el treball de les Darderes a Ribes és elogiat per tothom. Adéu, doncs, a les orenetes. Allà on vagin arribarà el bon temps: el bon temps de l’aposta radical pels qui pateixen.

El Cancell