Màrqueting o sociologia?

Opinió
El canvi social i demogràfic a Ribes ha estat espectacular, però els estudis finançats amb fons públics defugen les realitats de fons.

L’evolució demogràfica de Ribes en els últims anys requeriria un estudi sociològic aprofundit per conèixer com afecta la vida comunitària. En comptes d’això l’Ajuntament es dedica a preguntar als ciutadans si s’ho passen bé a la piscina o si estan preocupats pel que fa o pel que deixa de fer el jovent, qüestió que ja preocupava a les nostres mares (i amb raó). És cosa sabuda que les eines de la sociologia quantitativa poden servir per indagar en la realitat social, però que sovint es fan servir per legitimar polítiques amb implicacions socials, és a dir, per fer màrqueting polític. És aquesta l’aposta de l’Equip de Govern? Si les principals conclusions del seu últim estudi són que la gent s’ho passa bé a la piscina i que cal canviar la política de joventut podem entreveure per on aniran els trets. Com repercuteix el creixement en una comunitat? Per què el creixement de Ribes no ha anat acompanyat de l’esplendor en el comerç local com ha passat a Vilanova? Quin és l’impacte del creixement sobre els hàbits i les activitats dels joves? Creixen les bandes urbanes? Per què l’abstenció a les eleccions locals és d’escàndol? Si hi ha algun sociòleg amb ganes de girar els ulls cap al poble, que ho faci voluntariosament, perquè els que haurien d’encarregar-li estudis, tenen feina a promocionar el fitness.