Un poble amb molts rellotges de sol

Cultura
El web de la Societat Catalana de Gnomònica inventaria els rellotges de sol del terme.

Que Ribes compta amb un ric patrimoni en matèria de rellotges de sol ho sabem des que Salvador Morató i Via es va dedicar a fer-ne un exhaustiu inventari en el seu llibre Els rellotges de sol del Penedès (1993). Assenyalava Morató que “el municipi de Sant Pere de Ribes és realment sorprenent ja que en una superfície de 40.71 km2 s’han localitzat 31 exemplars [de rellotges], alguns de gran bellesa, i ben segur que n’hi ha algun més”. Ara, el web de la Societat Catalana de Gnomònica permet veure fotografies i consultar fitxes tècniques de 37 rellotges de sol ribetans, alguns amb prou gràcia com el de Can Miret de les Torres (“Mon caminar és segur: la llum del cel me guia”). L’afició ribetana als rellotges de sol té una curiosa expressió en la peça de metall que hi ha collada al paviment de la plaça de l’Església i que és un rellotge de sol de grans dimensions. Amb el solstici a tocar, és un bon moment per comprovar si aquests senzills i eficaços artefactes estan ben calculats; recordeu, però, que l’horari que ens imposen les autoritats manté una hora de diferència respecte de l’hora del sol, que és la bona.