Truquen a la porta

Societat
La celebració del Halloween s’escampa pels carrers de Ribes.

Desenes de calaveres i morts vivents circulaven ahir al vespre pels carrers de Ribes. El ritual era ben senzill, trucaven a les cases i demanaven caramels o qualsevol altra cosa sota amenaça d’ensurts. El resultat que n’obtenien era desigual. El Cancell es va desplaçar a les proximitats de la carretera del Carç i va poder comprovar la intensitat del fenomen. Quant a les reaccions, en més d’una casa els engegaven a pastar amb asseveracions del tipus “Marxeu, que aquí no en volem saber res del Halloween!” o “Voleu castanyes o què?”. Tot i això, com si d’una pesta es tractés, les trucades se succeïen i els trons ambientaven la celebració.

És obert el debat sobre l’extemporaneïtat d’aquesta celebració; tot i això, és ben cert que no fa pas tants anys, la celebració de Tots Sants (avui) i dels Fidels Difunts (demà) tenia els morts com a element central. Els panellets són una rèmora d’antigues ofrenes votives per als morts i les castanyes van ser entronitzades com a menja d’aquest dia no fa pas gaire. La nostra societat ha ocultat la mort, com si no existís, fins i tot en la seva diada. En comptes d’això, des d’esplais i escoles, s’ha entronitzat la castanyera com a bonic símbol tardoral. De cop i volta la castanyera s’ha aixecat i ha resultat ser l’Anthony Perkins, ganivet en mà.

Bona festa de tots sants i dels fidels difunts!