El curs polític comença amb energies renovades

política
L’Ajuntament Informa i el programa de l’Onze de Setembre d’UM9 posen fi al parèntesi estival.

La formació Unitat Municipal 9 ha demostrat una vegada més que el seu discurs s’identifica inequívocament amb l’esquerra independentista més radical: el seu programa de l’Onze de Setembre conté 20 pàgines atapeïdes de textos polítics que fan referència tant al poble com al país a banda d’enaltir sumàriament la pròpia trajectòria històrica. Així mateix, l’aparició de l’Ajuntament Informa suposa la represa del discurs de l’Equip de Govern, un discurs que es basa en les realitzacions municipals. Aquesta mateixa publicació permet contrastar l’estat actual de les quatre formacions polítiques en lliça.

El programa d’UM9 s’obre amb la relació d’actes polítics de la diada entre els quals inclouen els propis del dia Onze, la presentació del llibredel poeta i jurista Hèctor López Bofill sobre la Independència de Catalunya, un acte a les Roquetes i l’anunci del Correllengua. A continuació hi ha una foto de la bandera i un llarg escrit en què es repasa la trajectòria de la formació fent especial i emocionada evocació de la seva particular visió de la transició i última resistència antifranquista. L’escrit està amenitzat amb anècdotes. Així mateix, entre d’altres qüestions, el text fa una defensa de l’actitud de responsabilitat nacional que la formació considera que va tenir amb relació a les Roquetes i s’evoca la seva implicació en les últimes campanyes com el “no a la guerra” o l’oposició al transvassament de l’Ebre. També hi ha una ressenya del llibre de Bofill i escrits sobre el Correllengua, les mocions presentades a l’Ajuntament, la posició davant la Constitució Europea, el Fòrum 2004, els papers de Salamanca, el dèficit fiscal o la guerra de l’Iraq.

Quant al butlletí municipal, s’obre amb la visita de Pasqual Maragall a les Roquetes, sense obviar una referència a la carta lliurada per UM9 al president. També s’hi explica el sopar de regidors de la democràcia amb una foto de família que recomanem vivament als nostres lectors. A continuació es presenten fets relacionats amb l’acció de govern com la Jornada de Portes Obertes a la Vinya d’en Petaca, el lliurament de claus de pisos de promoció oficial, la possible reforma de la casa de la Vila, el canvi en la fira de Ribes, la pròxima Fira d’Estocs i altres temes.

L’apartat més pròpiament polític de l’Ajuntament Informa té com a element més destacat l’absència d’escrit de Convergència i Unió. El PSC fa una enecesa defensa de l’EMD i recorda que aquest era un dels compromisos electorals que els van portar a la recuperació de la majoria absoluta. El balanç del primer any de govern per part d’UM9 és radicalment crític i apunta cap a la necessitat d’un referèndum sobre l’EMD. També tracta obertament aquesta qüestió l’escrit d’ICV mentre el PP opta per un discurs en clau de futur sobre el poble i la comarca a propòsit dels 25 anys d’ajuntaments democràtics.