Maragall passarà per Ribes

política
La visita del president se suma a la d’altres mandataris que han passat pel poble

Pasqual Maragall, president de Catalunya, visitarà el nostre poble divendres de la setmana entrant. La visita, que tindrà un caràcter protocol·lari, serà prèvia a la inauguració dels monumentals locals municipals que l’Ajuntament ha construït a les Roquetes i que tenen un alt valor simbòlic per als habitants d’aquesta població ja que han estat presentats a tot arreu com el seu “ajuntament”. A Ribes, Maragall signarà al llibre d’honor del consistori i anirà a veure l’Espai Blau (les piscines).

No és la primera vegada que Pasqual Maragall ve al nostre poble, tot i que fins divendres no ho farà com a President. El seu antecessor Jordi Pujol tampoc es va prodigar gaire. La darrera visita és força recent; va tenir lloc pocs mesos abans de les eleccions. Tot i això, la visita més recordada de l’expresident va tenir lloc l’any 1990. En aquell moment UM9 governava amb majoria absoluta -com avui ho fa el PSC-. Pujol va ser rebut amb grans honors i a la seva entrada a l’Ajuntament fins i tot es van disparar morterets. Les autoritats locals no va poder evitar alguns crits de protesta.

Deixant de banda algun conseller de la Generalitat, el president del Parlament i el bisbe, entre els polítics d’alt nivel que han passat per Ribes, cal comptar-hi un alt càrrec del Govern Cubà (1985) i, més remotament, el Generalíssim Franco. Tot i els arcs de triomf que li van construir, el dictador va passar molt de pressa. Vist i no vist.

Quant a la reialesa, la visita més recordada és la de l’infant Alfons de Borbó (1907-1938). Va tenir lloc l’any 1923 en motiu de la inauguració de l’Autòdrom. No va ser gaire lluïda ja que va caure un aiguat descomunal. La memòria popular encara conserva la imatge dels cabrits i els pollastres que es rostien en barbacoes distribuïdes al voltant de la monumental construcció: van quedar remullats i van ser objecte d’un més que comprensible pillatge. També van quedar molls els ambaixadors d’Anglaterra i Itàlia, els generals Soler i Losada i el batlle de Barcelona. Tot i la seva grandesa i monumentalitat, l’Autòdrom va caure en desús al cap de ben pocs anys. Sic transit gloria mundi.