PSC i PP guanyen les europees a Ribes

política
Convergència cau en 6 punts, ERC duplica percentatge i ICV creix; vota molt poca gent.

Els ciutadans de Ribes i les Roquetes es queden a casa, el PSC escombra i el PP es destaca una altra vegada com a segona força política del municipi. Aquestes són les principals conclusions que ofereix una primera anàlisi realitzada a les 22 h 13′ dels resultats al nostre poble.

Anant al detall, el PSC creix a Ribes i les Roquetes igual que ho fa al conjunt de l’Estat. Així, del 42,58% passa al 49,99% amb 3.354 vots. Val la pena fixar-se en la dada: a penes li han faltat uns vots per obtenir la meitat matemàtica dels sufragis, un resultat que no obté ni en moltes de les seves places fortes tradicionals. El PP puja molt poc en percentatge (passa del 17,14 al 17,84) però queda clarament destacat en segona posició a causa de la caiguda convergent; concretament el partit de Mayor Oreja i Vidal-Quadras obté 1.197 vots al conjunt del municipi. Convergència (Galeusca) rep un bon correctiu i passa del 20,82% dels vots al 11,07% (els lectors poden comptar amb els dits, però els vindran justos); la coalició es queda amb 743 vots. Quant a Esquerra Republicana (Europa dels Pobles), que a les municipals es presenta amb UM9, es manté en els paràmetres assenyalats per les tres últimes eleccions: duplica en percentatge (passa del 4,89 al 10,64%) i quasi que també ho fa en vots (assoleix els 714). Iniciativa (ECV-EUA) passa de 419 vots a 452 i creix dos punts en percentatge (de 4,89 a 6,74). Pel que fa a la Coordinadora d’Unitat Popular (CUP) ha obtingut 57 vots. Cal tenir present que el discurs d’aquesta formació és substancialment assumit per UM9, la principal força de l’oposició en l’àmbit municipal i la més votada al poble de Ribes. A les anteriors europees, la força de l’esquerra abertzale basca (EH), en va obtenir 131.

Amb tot, la dada més remarcable és l’abstenció: a les últimes europees (que van coincidir amb les municipals) va votar el 51,17% mentre que avui ho ha fet el 36,22%. Els resultats oficials provisionals, amb el 100% dels vots escrutats, es poden consultar al Ministeri d’Interior.