Panorama abans del 13-J

política
Poca propaganda i algunes novetats en els suports caracteritzen la campanya de les europees a Ribes.

Coincidint amb la festivitat de Corpus, diumenge hi haurà eleccions al parlament europeu. Poques són les pancartes i menor encara la mobilització ciutadana entorn de la quarta contesa electoral en un any.

Les eleccions al parlament europeu solen caracteritzar-se per una baixa participació. En les de la setmana entrant hi ha certa expectació sobre aquest punt ja que no se sap si la proximitat amb les últimes cites electorals provocarà que les xifres encara caiguin més o que es disparin a l’alça a causa del problema de legitimitat que els atemptats del dia 11 de març van introduir en els resultats de les eleccions generals del dia 14. En qualsevol cas, cal ser caut respecte a les dades de participació de les eleccions europees al nostre municipi ja que l’any 1999 hi va participar el 51,17% del cens. A les eleccions municipals que van tenir lloc el mateix any hi van votar el 52,60 %, és a dir, només hi va haver un punt de diferència.

Quant als resultats de les europees de 1999, va imposar-se massivament el PSC-PSOE amb 3.651 vots (42,58% del cens); CiU va obtenir 1.785 vots (20,82%); el PP va ser votat per 1.470 persones (17,14%); IC va obtenir 452 vots (5,27%); ERC va obtenir 419 vots (4,89%); EUA, 242 vots (2,82%); Els Verds, 141 (1,64%), i Euskal Herritarrok, la força de l’esquerra abertzale basca, 131 vots (1,53%). És en els resultats que puguin obtenir aquestes últimes forces on rau l’interès en clau local de les eleccions al parlament europeu.

A les últimes municipals (2003), UM9 va concórrer a les eleccions amb ERC. Tot i que va caure en vots i escons, continua essent la força més votada al poble. UM9 està integrada a la CUP, força independentista que fins ara només participava a les municipals, però que ha fet una clara aposta per les eleccions europees del 13-J i que a banda d’absorvir els nombrosos vots que en les últimes europees van anar a Euskal Herritarrok, pot esgarrapar vots a ERC si fem cas de la correlació de forces que es constata en el si d’UM9-Esquerra Nacional, en què ERC no té precisament una posició hegemònica. D’altra banda, EUA i IC concorren juntes a les eleccions europees.

Caldrà veure quines correlacions de forces s’establiran diumenge entre les minories d’esquerra davant la perspectiva d’una previsible escombrada general del PSC, certa continuïtat en el creixement d’ERC i la correcció a l’alça de CiU que apunten totes les tendències.