Mor el compositor Manuel Rius i Ramos

Cultura
“El gener” i “El febrer” formen part de la banda sonora de la majoria de festes de Catalunya.

Manuel Rius i Ramos (El Ginestar, 1923) va morir ahir a la tarda. L’autor d’innombrables sardanes i de populars melodies per a gralla serà acomiadat demà a les 10.30 h a l’Església Parroquial. Com a compositor, Rius es va estrenar l’any 1971 amb la Marxa atràs, interpretada per primer cop per la festa major de Sant Pau. La nostra festa d’hivern li va inspirar El gener que junt amb El febrer és tot un emblema musical de les festes del país. Membre durant molts anys de la cobla Sitgetana i flabiolaire de diversos balls populars de la comarca, en Rius va arrelar a Ribes. Poc amic d’homenatges, en va rebre un sense la seva presència a Vilafranca, a l’abril de 2002. En el programa d’aquest homenatge, escrit per Esteve Molero, i en la separata del programa de Sant Pau de 1995, obra de Lluís Giralt, hi ha abundant informació sobre un músic que ha sabut trobar tons i melodies que arriben al cor de la gent. La vigília de Sant Pere, quan sonin les gralles, sabrem que perdura.