Mercè Juliachs i Núria Carbonell obtenen el CIRIT

Societat
El prestigiós guardó científic per a estudiants de batxillerat torna a Ribes.

Novament el premi CIRIT, que atorga el DURSI de la Generalitat de Catalunya, ha tingut el nostre poble entre els seus destinataris. En aquesta ocasió han obtingut el guardó Mercè Juliachs i Núria Carbonell. El treball de Mercè Juliachs porta per títol Pèrdua de color en els vins ribetans. És un estudi sobre la influència de les condicions ambientals en el color del vi, realitzat amb l’ajut d’un espectofotòmetre del laboratori de Juvé Camps. En paraules de la jove investigadora, “vam triar algunes condicions ambientals que podíem controlar com la llum, la humitat, la temperatura i l’oxidació; vam observar i mesurar el color dels vins estudiats sota diverses situacions i condicions durant uns tres mesos, i vam poder dibuixar una petita evolució”. Les varietats de vins estudiades, totes tres de la Serra van ser Monastrell (negre), Garnatxa (rosat) i Xarel·lo (blanc). D’altra banda, Núria Carbonell va obtenir el premi amb el treball Millora del rendiment de les instal.lacions amb plaques fotovoltaiques, que versa sobre la possibilitat que les plaques solars puguin orientar-se de manera automàtica per aconseguir un millor rendiment. El premi té dues dotacions econòmiques, una per a cadascuna de les autores del treball i una altra per a l’IES Can Puig.