Condició urbana i resultats electorals

política
Les eleccions demostren el nou caràcter metropolità de Ribes.

A ningú no se li escapa que els resultats electorals de Ribes són força homologables als de la resta del país, especialment als de zones metropolitanes.

A banda de la patacada periòdica de CiU i el PP a les municipals (en benefici, indistintament, d’UM9 i el PSC), les autonòmiques evidencien un ajustament a l’alça del vot socialista, que cau en percentatge. També s’hi observa una considerable continència dels convergents, que perden menys vot que a Sitges o Vilanova. Així mateix, es reprodueixen a escala local les oscil·lacions que es donen arreu, com la fulgurant pujada d’Esquerra Republicana (sensiblement inferior a la que ha tingut a Sitges o Vilafranca i similar a la de Vilanova i el conjunt de Catalunya). Carod ha desbancat el PP de la còmoda posició que solia tenir al nostre poble en les eleccions autonòmiques i generals, cosa que semblava impossible. Finalment, s’ha de remarcar la consolidació del vot cap a IC.

El resultat de les eleccions “a Cortes” que han de tenir lloc la pròxima primavera estan més oberts que mai en un poble transformat. Ribes ja no és una república independent, com reclamava l’Arnal quinze anys enrere, quan la dinàmica política d’aquest poble no tenia res a veure amb la de la resta del país. La tessitura metropolitana es reprodueix a nivell polític i l’activisme en la societat civil (a les ampa, a les entitats, etc.) s’ha en divorciat del repartiment del vot, cosa que segurament és positiva. Tot i això està per veure si aquesta societat civil, antany vigorosa i peculiar, serà capaç de suportar els ritmes de la metròpoli o s’ajustarà a la tònica dominant com ja ha passat amb les forquilles del repartiment de vot.