De les mercès sobirana

Cultura
Demà és festa a Barcelona, però la Mercè també es venera a Ribes.

Celebrem demà la Mare de Déu de la Mercè, patrona de la diòcesi de Barcelona i dia en què els funcionaris municipals de Ribes solen tenir més usuaris de l’habitual. Els goigs barcelonins d’aquesta marededeu, uns dels més populars que s’han escrit, afirmen: “Princesa de Barcelona / protegiu nostra ciutat”. Amb gran devoció molts barcelonins els entonaran demà pensant en els esdeveniments ciutadans que s’acosten, com l’enigmàtic Fòrum 2004 o la construcció d’un estrambòtic gratacels prop de la plaça de les Glòries. La devoció a la Mare de Déu de la Mercè també té el seu vessant ribetà, que es concreta en la veneració a la imatge conservada a l’ermita de Sant Pau.

Tot i això, la festa se celebrarà a la Parròquia, amb misses a les 8 i a les 18.30 h. La imatge de la Mercè de Sant Pau té uns goigs magnífics dictats per Emili Giralt i Giralt. El poeta, que va viure uns anys a ciutat, hi combina magistralment el mite de la redemptora dels captius, la tradició urbana de la Mercè com a protectora contra la pesta i la seva presència a la nostra rural comunitat. Diu Giralt, amb gran encert: “Ribes a qui tan escau / l’amor a Déu i a la llar / vos ha bastit un altar / en l’ermita de Sant Pau / i a vostre amor s’encomana / i vostres mercès implora / siau nostra redemptora / de les mercès sobirana”. Per molts anys a totes les Mercès i bona festa als que treballen a Barcelona.