Magí, màrtir prodigiós

Cultura
Avui és sant Magí de la Brufaganya, venerat a l’ermita de Sant Pau de Ribes.

Celebrem avui la festivitat de Sant Magí de la Brufaganya. A Ribes la devoció per aquest sant és intensa i es perd en la nit dels temps. L’altar de l’esquerra del santuari de Sant Pau li és dedicat amb tots els honors. A pesar de la crema de 1936, que va suposar la desaparició de tots els retaules de l’ermita, la devoció dels ribetans per Sant Magí va comportar que es traslladés un altar barroc de l’església vella, concretament el de Sant Isidre, per dignificar-ne la veneració. No va passar el mateix amb Sant Llop, que de moment va perdre el seu lloc al nostre santuari. La devoció per Sant Magí, el sant del Gaià, és un dels elemenents de la cultura popular i tradicional ribetana que ens recorda la vella vinculació del nostre poble amb les terres de Tarragona. A Ribes mai no han faltat magins ni magines. El mateix administrador de l’ermita de Sant Pau, càrrec consuetudinari, és en Magí Mestre, de can Paf. Com diuen els goigs ribetans de Sant Magí: “Ja que Ribes amb gran fe / sa confiança us acredita / construint-vos en l’ermita / de Sant Pau un bell altar / vullau ser sa llum i guia / Magí, màrtir prodigiós.”.