Gent que se’n va

Societat
Mor l’escriptor Josep M. Carandell, vinculat a Ribes. També se’n va la Marcel.lina de can Tabola.

L’escriptor Josep M. Carandell i Robuster va morir ahir a Barcelona amb 69 anys. Carandell coneixia profundament de les cultures alemanya i japonesa i era un escriptor especialitzat en la ciutat de Barcelona, sobre la qual va publicar als anys 70 la “Guia secreta”. L’escriptor havia tingut certa relació amb Ribes, especialment amb l’entorn del Ger. En aquesta entitat es van representar peces relacionades amb ell com “La cançó de les balances”. No fa gaires mesos encara hi va anar per impartir una conferència sobre Gaudí, l’obra del qual coneixia al detall. A la xerrada va destacar els elements pagans, esotèrics i maçònics de l’obra de l’arquitecte català. Roman Guvern, en la necrològica que El Periódico li dedica, destaca precisament la familiariat de Carandell amb els possibles codis heterodoxos gaudinians. Les intervencions culturals de Carandell a Ribes van donar fruits suggerents com l’escrit titulat “Forasters”, publicat en un programa de festa major de Sant Pau a la primeria dels anys 80. Hi reflexionava sobre la relació de les persones nouvingudes amb la festa Major d’Hivern. Carandell serà acomiadat avui mateix a Collserola. D’altra banda, fa uns dies va morir Marcel·lina Font, més coneguda com la Marcel·lina de can Tabola. Tant el motiu de casa seva com el seu caràcter bonhomiós i extrovertit, que la feien cèlebre, tenien el contrapunt en la seva feina: durant anys la Marcel·lina se’n va cuidar de la funerària, que avui dia regenta son fill.