Sota-ribes, cara i creu

Cultura
Les visites al castell permetran conèixer els aspectes positius de la conservació del nostre patrimoni, però n’hi ha de negatius.

Les visites al castell són, evidentment, una iniciativa positiva. Quan a aquestes rutes s’hi pugui afegir la visita a l’església vella, s’haurà fet un pas endavant perquè aquest poble tingui una situació cultural raonable. Tot i això, les visites coincideixen amb la sortida a la palestra pública d’un seguit de problemes que afecten el conjunt de Sota-ribes. Tal com podran comprovar els visitants del castell, per poder-hi entrar primer cal superar una pujada dretíssima amb unes pedres que semblen posades expressament per ensopegar. Després, passaran per una plaça que no té cap sistema de drenatge quan plou. Fa una setmana, les fulles de palma seques s’empilaven darrera una tanca de la brigada d’obres, el camí de la casa del Terme estava totalment embrossat, la vinya de sota el castell era plena de deixalles i els grafits havien destrossat el bellíssim racó que hi ha entre l’església vella i el cementiri, incloent-hi el descarregador de l’antic celler de la casa rectoral. Aquests van ser, entre d’altres, els motius que van provocar una protesta ciutadana per reclamar una ràpida intervenció de les administracions públiques. Encara no es coneix fins a quin punt seran ateses les reclamacions del col·lectiu denunciant.

Estat d’embrossament del cami de la casa del Terme. Foto: Col·lectiu denunciant.

Estat dels cellers de l’antiga casa rectoral i de la paret nord de l’Església Vella. Foto: Col·lectiu denunciant.

Deixalles acumulades a la vinya de sota del castell. Foto: Col·lectiu denunciant.