El perfil de la salamandra

política
La vertebració del municipi ha estat central en la campanya electoral.

Es deia Gerry. Li van dir que el mapa de la seva circumscripció semblava una salamander (salamandra) i ell va respondre que semblava una Gerrymander, fent un joc de paraules amb el seu nom. Era un polític americà. La seva especialitat consistia a modificar les circumscripcions per aconseguir el millor resultat possible. El gerrymandering és una mala pràctica del sistema democràtic.

A punt de tancar la campanya electoral, val la pena de reflexionar sobre la presència o absència del fenomen a casa nostra. Caldria discutir si estar-se vint vint anys al Govern i no fer una Llei electoral per a Catalunya o fer-se uns consells comarcals a mida és gerrymandering per passiva. També caldria aclarir si pactar per canviar-ho a pocs dies de les eleccions és gerrymandering per activa. El vell debat sobre la vertebració de Ribes i les Roquetes també té característiques de gerrymandering: quan UM9 tenia els vots repartits proclamava la unitat del municipi mentre que els socialistes, que eren votats a les Roquetes, festejaven amb els segregacionistes. Avui dia UM9 ja no fa fàstics a la segregació (proposa un referèndum) i els socialistes ho volen tot: el govern del conjunt del municipi i el de l’EMD de les Roquetes que, pel que sembla, dominarien. El mateix informe Roca, que proposava agregar les Roquetes a Vilanova com si d’un caseriu es tractés, podria ser interpretat com una mostra de gerrymandering destinada a fer desaparèixer definitivament una circumscripció incòmoda per a determinats interessos (prescindint, és clar, de la identitat que els roquetencs s’han construït). Pel que fa a les altres forces trobem des de creatives propostes de desconcentració administrativa, com la del PLIM, a posicionaments com el de CiU i el PP, pròxims al referèndum d’UM9, però sense rebutjar l’EMD. En el cas del PP, fins i tot en algun moment han considerat l’EMD apropiada.

Com saben els vells, la presència de salamandres en una font assenyala la puresa de l’aigua. La salamandra, a més, té el poder de no socarrimar-se quan corre sobre la foguera. Diumenge coneixerem el perfil de la salamandra.