De Santa Creu a les Cruces de Mayo

Cultura
Vilanoveta acull les Cruces de Mayo, que correspon a la festa de Santa Creu, celebració arrelada a Ribes.

Ofrenes florals a la creu, creus fetes amb flors. Són elements d’una festa profundament primaveral, d’origen incert però molt viscuda pels andalusos: les Cruces de Mayo. A Ribes se celebren a la Casa d’Andalusia, a Vilanoveta, i pot semblar que són una aportació de les persones que van venir del sud als anys 60-70. En part és cert, però en part no ho és. És evident que per a aquestes persones la celebració de les Cruces de Mayo els recorda la seva terra. Però també és cert que la Festa de Santa Creu era intensament viscuda pels ribetans no fa gaires anys. Com en el cas d’Andalusia es guarnien o es construïen creus amb flors, que eren repartides per les cases del poble a canvi de recapte de fons. Hi havia cantarelles i dites relacionades amb una celebració que va perdurar fins a la guerra. D’uns anys ençà la Parròquia de Ribes n’ha recuperat alguns actes. La Casa d’Andalusia del Garraf, a Vilanoveta, ha organitzat en motiu de les Cruces de Mayo una revetlla, una missa rociera amb ofrena floral i una actuació de quadres de ball durant tot aquest cap de setmana.