Fa cent anys de la primera pedra de l’església

Cultura
Enguany se celebra el centenari del començament de les obres.

El dia 5 de juliol es compliran cent anys del començament de la construcció de l’Església Nova, segurament l’element més característic de l’sky line del nostre poble. La Parròquia ja ha donat a conèixer que portarà a terme diverses activitats per celebrar-ho. El temple, que va ser sufragat íntegrament per l’americano Francesc Marcer i Oliver de can Coll es va construir en 7 anys. Concretament el van inaugurar el dia 4 de setembre de 1910. Va substituir l’anomenada Església Vella, situada al costat del castell i coetània de les esglésies de Sitges i de la Geltrú. Els treballs de l’Església Nova van ser dirigits personalment per Francesc Marcer. El mestre d’obres era Joan Vidal Joanet de l’Esperança. Les obres es portaven a terme simultàniament a les del grandiós pont de can Coll, residència del mecenes. Segons s’explica, només en una ocasió van haver de consultar un arquitecte. La construcció de l’Església va coincidir amb anys de gran agitació política i social al país com la Setmana Tràgica (1909). El municipi també vivia moments convulsos com l’aparatós i sanguinari crim del Montgròs (1906) que va tenir un gran impacte social i encara és una història present a la memòria popular.