Neix una xarxa inalàmbrica

Comunicació
Ribes Wireless suposa el naixement de la primera xarxa ciutadana sense fils a la comarca

Des del dia 1 de març és possible connectar ordinadors situats a Ribes, amb un ample de banda considerable, sense necessitat d’unir-los amb cable ni d’utilitzar Internet. N’hi ha prou amb una antena construïda amb un pot de patates Pringless (o una llauna buida de préssec en almívar) que miri al Montgròs, una targeta de comunicacions inalàmbrica i una IP que s’assigna gratuïtament a tots els interessats.

El projecte Ribes Wireless suposa el naixement de la primera xarxa ciutadana sense fils del Garraf i una de les pioneres a Catalunya. Les xarxes Wireless són constituïdes per ciutadans que enxarxen els seus ordinadors mitjançant antenes; d’aquesta manera poden compartir recursos, treballar en equip o competir amb jocs d’ordinador cooperatius que via Internet van massa lents. Per fer-ho, utilitzen una freqüència legal, de lliure accés, reservada per a aquest tipus de connexions. El fet que els ciutadans puguin usar l’espectre per interconnectar-se converteix el moviment wireless en una alternativa a la comunicació via Internet, tot i que ambdues fórmules poden ser perfectament complementàries i potenciar les seves virtuts mútuament.

Actualment hi ha projectes de xarxes ciutadanes wireless a tot el món. Solen tenir un caràcter participatiu i, en general, utilitzen programari i sistemes operatius de codi lliure, principalment Linux, fet que suposa una gran contestació als monopolis de software. Les xarxes ciutadanes wireless solen tenir un àmbit geogràfic limitat, però multipliquen les seves possibilitats connectant-se les unes amb les altres ja que comença a haver-n’hi unes quantes.

El projecte de Ribes Wireless està impulsat per Pere Guillaumes, president de Ribes Internet. L’Ajuntament de Sant Pere de Ribes ha donat suport logístic a la iniciativa i ha fet una aportació econòmica, tot i que el cost recau principalment en aquells que s’hi volen connectar, ja que han de procurar-se l’equip. Les escoles i les entitats culturals que vulguin vehicular-hi projectes rebran una atenció prioritària. Podeu conèixer el projecte visitant el web de Ribes Wireless.

Un moment del muntatge de l’antena. Vegeu la seqüència completa.