Celebrar Sant Josep

Cultura
Dues misses recorden una festa que havia estat molt popular.

Dimecres és sant Josep. Encara que els treballadors tinguin dispensa, és festa de precepte. A la Parròquia de Ribes faran missa a les vuit del matí i a les set de la tarda. Fins fa pocs anys Sant Josep era una festa especialment popular, entre d’altres raons perquè solia haver-hi joseps a totes les cases. A més era la festa patronal dels fusters, que la vivien amb especial solemnitat. Ens consta que algunes fusteries del poble encara conserven la festa. Segons explica l’historiador Pere Puig i Roig era comú de fer un dinar ben solemne: de primer plat, sopa de macarrons; de segon, pilota i carn d’olla. Curiosament en aquest bullit se suplia la col i la patata per una ració d’olives, anxoves, cigrons i api: sorprenent barreja! De tercer plat es menjava llom amb botifarra i és que per Sant Josep era permès d’interrompre l’austeritat quaresmal. Per postres, crema, per descomptat. Explica Puig que en aquesta data les besàvies estrenaven mirinyac, a saber: una faldeta interior amb varilles que servia perquè les faldilles externes es veiessin bombades. Dit d’una altra manera: a les nostres avantpassades els agradava d’ensenyar un bon cul… sense ensenyar-lo, és clar.