Polèmica a les urbanitzacions

política
Les urbanitzacions de can Marcer i can Lloses han estat conflictives des que van néixer.

Una agra polèmica entre immobiliàries i l’Ajuntament per la compra de parcel·les a can Lloses i can Marcer ha transcendit a la premsa general. Can Lloses es va urbanitzar amb el pompós nom de Valles Altos. En aquell temps les urbanitzacions rebien aquesta mena de noms: Las Colinas, Pineda Park, Las Minivillas… Eren els anys 70 del segle XX i es venien parcel·les a mansalva. Alguns voluntaris esforçats posaven cartells per recordar que no eren urbanitzacions legals i que si mai hi havia eleccions democràtiques les coses podien canviar. I van canviar, efectivament: a partir de l’any 1979 la majoria d’urbanitzacions del municipi van ser declarades il·legals i es van aturar totes les construccions. Els que hi vivien fins i tot van organitzar manifestacions pels carrers de Ribes contra l’Ajuntament democràticament escollit. Moltes cases els van rebre amb pancartes en què contestaven la seva actitud i donaven suport a les institucions. Els promotors van ser sancionats i es publicaven els seus noms a l’Ajuntament Informa. L’aposta per la legalitat i la disciplina urbanística era clara. Mica en mica aquells carrers mig fets mig desfets van anar caient en l’oblit, però no per això deixava de viure-hi gent. Sovint es tractava de gent senzilla que construïa les seves cases portant les totxanes amb el cotxe cada divendres. El seu treball esforçat els convertia en pioners establerts en una terra hostil: a tocar d’una riera, sota d’una penya ombrívola, sense aigua ni llum, en un paratge idíl·lic que deixava de ser-ho a causa de la precarietat. Un quart de segle més tard un altre Ajuntament democràtic es planteja la legalització d’aquestes zones i novament es troba en situacions conflictives. En aquesta ocasió hi ha creuaments d’acusacions amb les immobiliàries que afirmen haver estat qualificades injustament d’especuladores, segons informa El Periódico.