Ribes, “tocat” per la premsa

Comunicació
Sovint l’única aparició del poble a la premsa d’abast general respon a casos escabrosos.

Una sentència per “tocaments” que afectava Ribes ha transcendit fa ben poc als grans diaris. A penes feia una setmana, a propòsit de l’assassinat d’un franciscà, la premsa general també s’havia fet ressò d’un cas similar que havia tingut lloc fa deu anys a l’escola del nostre poble. Tot plegat ha demostrat que, sovint, els grans mitjans només parlen de Ribes per desgràcies. Hi ha localitats en què institucions i societat civil són capaços de generar un calendari de “bones notícies” en forma d’actes culturals o socials de prestigi que els fan aparèixer a la premsa amb bon peu. Aquí, els esforços per crear aquesta mena d’esdeveniments han acabat al pou de les polèmiques intestines (l’últim, la fira del passat desembre). Des de l’adveniment de la democràcia no s’ha sabut destriar la promoció de la imatge del poble de la promoció de l’acció de govern, legítimament atacada i que sovint no té ressò mediàtic a la premsa general. El resultat ha estat la incapacitat de Ribes per ser visible als grans diaris si no és “tocat”. Curiosament municipis pròxims que havien mantingut aquesta separació entre imatge del poble i imatge del govern local han entrat últimament en dinàmiques similars a la nostra. Veurem com acaben.