Què és un parc tecnològic?

Economia
Volen fer un parc tecnològic a Ribes. Sota aquesta denominació s’amaguen realitats ben diverses.

Fa uns dies, uns quants regidors del Govern i de les forces minoritàries de l’oposició van anar d’excursió a Donostia per visitar el parc tecnològic de Miramon en què, segons sembla, les empreses s’integren magníficament en el medi. Aquest parc ha de servir de referent per al que es vol fer a Ribes. “Parc tecnològic” és un terme publicitari lligat a dues idees-força molt en boga: noves tecnologies i sostenibilitat ambiental. De fet, aquest és el principal actiu a l’hora de publicitar-los, com podem comprovar en el d’Andalusia. Generalment es tracta de xiringuitos lligats a les Universitats, cosa que els dóna certa aura de prestigi científic.

La realitat és que no tots els parcs tecnològics són una perfecta fusió entre Silicon Valley i la Vall de Núria. A Catalunya mateix tenim exemples de les diverses realitats que hi pot haver sota d’aquesta denominació: el Parc Tecnològic del Vallès és pioner en el concepte i ens ofereix una idea de les dimensions que pot arribar a tenir. A banda, el país acull 11 parcs tecnològics en projecte o funcionament, la majoria de caràcter molt especialitzat i generalment lligats a la necessitat que tenen les universitats d’atraure empreses si no volen quedar definitivament deslligades del mercat de treball, per al qual representa que preparen estudiants. Si mirem la llista descobrirem que alguns encara no s’han materialitzat.

D’altra banda, el terme “parc tecnològic” no sempre vol dir el mateix: hi trobem des de municipis amb moltes ganes de vendre sòl industrial, com aquest, a rèpliques dels ja coneguts vivers d’empreses d’èxit tan desigual. Fins i tot s’hi poden trobar projectes ben sorprenents com aquest, impulsat també per un govern local, que pretén tornar als pòsits agrícoles i a la barata (trueque) de mercaderies, prescindint de l’economia de mercat. En el cas de Ribes l’Ajuntament ha encarregat el disseny del parc a la UPC. S’haurà de veure si el resultat serà semblant al projecte Tecnoparc de Reus, en què a banda de la Universitat hi ha una implicació clara dels agents econòmics de la Vila (Cepta, Cambra de Comerç, etc.) o si se n’anirà pels núvols acadèmics i s’oblidarà que al poble hi ha empreses, algunes molt competitives, que segurament serien el millor punt de partida per començar a promocionar econòmicament el municipi.

També caldrà seguir, molt atentament, què és el que es vol construir sobre el terreny i si les proximitats del nucli de Ribes es poden permetre, paisatgísticament, segons quin edifici “tecnològic”, per més “parc” que sigui.