La festa del Fill del Tro

Cultura

Els goigs de Sant Jaume, patró de Puigmoltó, que podem sentir cantats per la coral Canti qui Pugui són explícits respecte del caràcter del Sant, a qui anomenen Fill del Tro. A ell es va encomanar fa segles l’amo del Carç, que li erigí un altar. Més tard, a mitjan segle XX, els habitants del petit caseriu de Puigmoltó, un típic nucli-carrer penedesenc, van agafar aquesta devoció familiar com a pròpia i Sant Jaume Apòstol va esdevenir el seu patró. La festa major de Puigmoltó esdevenia una de les fites festives de la comarca. Paradoxalment, a mesura que arrelava la festa, la composició demogràfica de Puigmoltó canviava. Persones d’alt poder adquisitiu adquirien cases velles i les rehabilitaven o s’hi construïen luxoses mansions. Als carrers l’animosa canalla de la pagesia era substituïda pel run-run monòton dels Audi i els 4×4. Sortosament el Fill del Tro desvetlla l’ànim dels puigmoltonins i una vegada a l’any l’esperit de la festa reprèn.