Som un poble d’esquerres?

Opinió

Dels 21 regidors del Ple municipal n’hi ha 18 que pertanyen a partits que s’autoqualifiquen d’esquerres. D’aquests, 7 són d’UM9 una formació que a les darreres eleccions va comptar amb el suport d’EUA, IC i ERC. A més, és públic i notori que UM9 està estretament lligada a formacions d’esquerra independentista radical com La Brega o Endavant i que històricament ha acollit candidats del MDT, del PSAN, del BEAN, etcètera. El discurs públic d’UM9 és inequívocament esquerranós i el del PSC, que té la majoria absoluta del Ple, s’ajusta també als cànons de l’esquerra. Sembla normal que Ramon Barnils, en pau descansi, digués que aquest era el poble més d’esquerres del país. Tot i això, quan arriben les eleccions autonòmiques i generals el Partit Popular treu el percentatge de vots més alt de la comarca i Convergència a Ribes-nucli és una força votadíssima. Hi ha doncs, una actitud de doble vot: els mateixos que s’encomanen a l’Aznar a les generals donen el seu vot al col·lectiu UM9. És Ribes un poble d’esquerres o en realitat és que les dretes són incapaces de generar líders amb credibilitat per als seus propis votants? I si és així, què passarà quan tinguem un Aznar criat sota l’ombra del Montgròs… tornarem a ser el poble “más católico de España” que va dir el bisbe Modrego quan, com en Ramon Barnils, ens va visitar?